Σάλτσα πέστο σικελική (pesto alla siciliana)
Όλοι γνωρίζουν το Πέστο αλά Τζενοβέζε, την πράσινη σάλτσα από βασιλικό και σκόρδο, που αποτελεί σύμβολο της κουζίνας της Λιγουρίας. Το ιταλικό ρήμα «pestare» σημαίνει «σφυροκοπώ» ή «συνθλίβω», και επομένως η λέξη «πέστο» περιγράφει μια διεργασία μάλλον παρά ένα προϊόν. Πράγματι, το Πέστο αλά Τζενοβέζε γίνεται με το κοπάνισμα των συστατικών στο γουδί. Έτσι και το Πέστο αλά Σιτσιλιάνα, που γίνεται με ντομάτες μάλλον παρά με βασιλικό.
Υλικά
50 γρ. κουκουνάρια
3 μικρά κεφάλια σκόρδο
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ζεματισμένες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και τεμαχισμένες
1 ματσάκι βασιλικός
1 ματσάκι μαϊντανός
τα φύλλα από 1 μίσχο σέλερι
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
3 μικρά κεφάλια σκόρδο
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ζεματισμένες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και τεμαχισμένες
1 ματσάκι βασιλικός
1 ματσάκι μαϊντανός
τα φύλλα από 1 μίσχο σέλερι
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι